Selecteer een pagina

Dag drie

Marching Band Exempel breekt ban voor grote Nederlandse bands bij Maaspoort Summer Vibes

Voorzitter Ton Geerts: ‘We waren echt weer toe aan een optreden’

Ton Geerts (foto Roy van Lent)

De eerste twee dagen van de Maaspoort Summer Vibes waren geweldig. En hoewel we dachten, dat het niet meer beter kon, ging de zondag daar nog eens overheen. Een aantal activiteiten was volgeboekt. De belangstelling overtrof onze verwachtingen. Deelnemers van de activiteiten kwam superlatieven tekort voor de clinics en workshops, de optredens en de demonstraties. Van de Marching Band Exempel tot poppentheater De Zon. En van striptekenaar Bart van der Kraan tot de kickboksers Bonita Alders en Leon Pijnenburg. Ze kregen allemaal hartverwarmende reacties.

Is de Maaspoort Summer Vibes een blijvertje? Als het aan de deelnemers ligt zeker. Daar zal Marching Band Exempel het ook mee eens zijn. De prachtig geklede muzikanten uit het naast de Maaspoort gelegen Empel openden de zondag met een optreden in het Burgemeester Van Zwietenpark.

Ook voor de hoofdzakelijk uit blazers bestaande band een bijzonder moment. Voorzitter Ton Geerts: “Het was ons eerste optreden sinds het begin van de coronacrisis. Normaal hebben we in de zomer 15 tot 20 optredens. Ook in het buitenland. Nu stonden we nog op nul. Maar sinds juli mag het weer. Alleen was er nog geen gelegenheid geweest.”

‘We misten de optredens’
De Maaspoort Summer Vibes kwam op het juiste moment vond Ton Geerts. “Iedereen was er intussen wel aan toe. Aanvankelijk mochten we alleen buiten repeteren. Dat mocht dan later ook binnen, maar met niet meer dan 25 man en de anderhalve meter-regel. Onze band bestaat uit zestig personen, dus moesten we in groepen repeteren. Optreden mocht tot 1 juli zelfs helemaal niet. We misten dat nog het meeste. Ontzettend zelfs.”

Toen de organisatie van de Maaspoort Summer Vibes voor de deur stond met het verzoek op te treden, kwam dat voor Ton Geerts als een geweldige uitnodiging, maar ook met een moeilijke opgave. “Ik wist niet hoe ik mijn mensen moest motiveren. Zij zijn gewend aan optredens in bijvoorbeeld Bremen en Berlijn voor 3500 en 5000 mensen. Dan is een optreden in Den Bosch en ook nog eens onder strikte regels een heel ander verhaal. Maar ik kreeg alleen maar positieve reacties. Ja we wilden wel. Graag zelfs.”

Marching Band Exempel op weg door de Maaspoort (Foto: Alex Tiebosch)

Hartverwarmende reacties
Ton: “Vervolgens was de vraag ‘hoe gaan we het doen?’ Lopen door een deel van de wijk of rechtsreeks naar het park en daar pas installeren. Men vond, dat we moesten lopen, maar daarbij wel rekening houdend met de omwonenden. Bij smalle passages deden we het rustig aan. Ook hebben we nog even moet repeteren op die anderhalve meter regel, maar dat ging verrassend snel al goed.”

Exempel heeft zich vervolgens verzameld bij het gebouw van de scouting en is van daaruit muzikaal vertrokken naar het park. “Dat was geweldig, want normaal gesproken komt er bij zo’n tocht een enkeling naar buiten, maar nu reageerden heel veel mensen en op een hartverwarmende wijze. Wij kregen echt het gevoel, dat we iets heel leuks deden. Overal gingen deuren en ramen open. Dat was een geweldige ervaring.”

Sociale media ontploffen
Vervolgens liep het optreden op rolletjes en trok het veel publiek. Onder wie ook vaste fans uit Waalwijk, die de band zelfs tot in Berlijn volgen. Ton Geerts: “Ik denk dat het straks in de Nederlandse band-wereld ook wel zal inslaan, want ik ben er wel zeker van dat wij van de grote bands in Nederland de eersten zijn die een publiek optreden heeft gegeven. Mag dat dan wel? vroegen mensen. Ja dat mag gewoon vanaf 1 juli. Ik denk dat straks onze sociale media ontploffen. We hebben vijfduizend volgers. Berichten op Facebook en Instagram halen gemiddeld tien tot twaalfduizend views. Ons bericht over vanochtend in het park stond tegen het begin van de avond al op 13.500 en dat gaat records breken. Een geweldige dag. Voor iedereen.”