Selecteer een pagina

Rondleiding Eendenkooi (20+)

Rondleiding Eendenkooi Maaspoort.

Verborgen in het burgemeester Van Zwietenpark, ligt een eeuwenoude eendenkooi. Een schitterend, maar relatief onbekend natuurhistorisch monument, midden in de Maaspoort! Er is niet vaak de gelegenheid om onder leiding van een van de beheerders een kijkje te nemen in dit 4 hectare groot natuurgebied. Op 15 augustus kunt u dit onbekende maar o zo mooie stukje Maaspoort ontdekken.

De eendenkooi in de Maaspoort, oorspronkelijk de Empelse Eendenkooi stamt uit maar liefst 1672. Vroeger werden er vele eenden gevangen door de kooiker, die een huisje had op het terrein en de eenden uit de kooi haalde. In 2012 is het oude kooikershuisje geheel herbouwd en ingericht zoals het er vroeger uit heeft gezien.

Inmiddels is het een natuurgebied wat wordt onderhouden door vrijwilligers van de Stichting Eendenkooi Maaspoort. Ze kappen het riet, knotten de wilgen en zorgen ervoor dat de biodiversiteit in stand gehouden wordt. Door het verwijderen van bijvoorbeeld brandnetels en riet krijgen bijzondere planten- en dierensoorten een kans zich te vestigen in het bos rondom de eendenkooi. Het bijzonder gekleurde ijsvogeltje en de beschermde zwanenbloem zijn daar een voorbeeld van. Sinds kort heeft een beverechtpaar er een burcht en loopt er een vos rond.

Op 15 augustus is de eendenkooi tussen 14.00 en 16.00 open voor een rondleiding en staan onze gidsen voor u klaar. Het is een natuurgebied; denk aan uw kleding en schoeisel. Een rondleiding in de eendenkooi duurt ongeveer 1 uur.

U vindt de Eendenkooi Maaspoort in het burgemeester Van Zwietenpark. Langs het fietspad dat parallel loopt aan de A59 ziet u aan de zuidkant van de eendenkooi een steiger met bruggetje. Aan de borden kunt u zien dat dit de ingang van de eendenkooi is. Uw auto kunt u parkeren bij de Hazenburgstede bij het gebouw van de scouting.

Aanmelden kan bij Rut Stokman (r.a.m.stokman@home.nl). In verband met de Covid19 maatregelen kunnen de groepen niet te groot zijn.

Wilt u meer weten over de historie van de Eendenkooi, of bent u geïnteresseerd in het werk dat onze vrijwilligers doen? Bezoek dan onze website www.eendenkooimaaspoort.nl . U kunt ook een e-mail sturen naar Rut Stokman. Heeft u de rondleiding gemist of bent u verhinderd? Op onze website vindt meer informatie over de eendenkooi en de rondleidingen.

Datum

15 aug 2020
Expired!

Tijd

14:00 - 16:00

Kosten

Gratis

Locatie

Burgemeester van Zwietenpark
Burgemeester Van Zwietenpark Durendael

Organisator

Rut Stokman