Selecteer een pagina

Yosee

Zangeres van het levenslied Yosee uit Den Bosch blikvanger op laatste dag in Van Zwietenpark

‘Altijd nog een beetje weemoed naar de Maaspoort’

Yosee

Ze heeft tot 14 jaar geleden negen jaar achter elkaar met veel plezier in de Schoutenbuurt op de Maaspoort gewoond. Zondag 23 augustus geniet ze daarom misschien nog wel het meeste van iedereen van haar optreden bij de Maaspoort Summer Vibes in het Burgemeester Van Zwietenpark (van 14:30 tot 15:30 uur). Yosee (José van Uden), zangeres van het levenslied met een stem die klinkt als een klok en faam met landelijke allure. De organisatie is ‘hartstikke blij’ met Yosee, want een echte Bossche bovendien. Maar ook zij staat te popelen.

“In verband met corona is het in mijn branche een hele magere zomer”, bekent Yosee. “Dit zijn de maanden waar we het toch van moeten hebben. Op kermissen, braderieën, dorpsfeesten en festivals van het levenslied. Maar tot nu toe beperkte het zich in verband met de regels alleen nog tot kleine optredens in besloten kring. Inmiddels mag er iets meer dan twee maanden geleden en toen de mensen van Maaspoort Summer Vibes via Johan Alders bij mij aanklopten, sprong ik een gat in de lucht. Het is weliswaar kleinschalig en van korte duur (een uur), maar een open optreden en ook nog eens in mijn oude geliefde wijk. Het kan niet beter.”

Blij om fans weer te zien
Ze is vooral heel blij, dat ze weer contact met fans kan krijgen, al is het dan met in acht neming van de anderhalve meter maatregel. “Veel zangers en zangeressen van het levenslied ontlenen hun kracht uit het contact met de fans. In geen enkel genre zijn die zo loyaal als bij ons. Dat geldt ook voor mij. Natuurlijk ben ik er de afgelopen maanden financieel bij ingeschoten. Zelfs gigantisch veel geld misgelopen. Maar het missen van de fans heeft ook pijn gedaan. En dat zal wederzijds zijn.”

Yosee verwacht niet dat de fans zondag met honderden naar de Maaspoort reizen. “Maar er zullen er best wel zijn, die komen. Prima, als iedereen de regels maar in acht neemt. Ik hoop ook, dat ik bekende gezichten zie. Ik heb ze gemist. Het werd intussen ook wel tijd.”

Zingen voor 25.000 mensen
Ze heeft aanhang in het hele land. Hoe zit het dan met haar bekendheid? “Ik zeg altijd maar, ik ben geen Jeroen van den Boom, maar ik heb toch al op grote podia gestaan. Bij het festival voor het levenslied in Tilburg voor 25.000 mensen gezongen. Ook in ‘Ahoy Rotterdam. In het voorprogramma van Dré Hazes. Ik zat bij de laatste vijf om de toppers bij te kunnen staan. Ja, ik ben er trots op. Doe dit nu tien jaar en geniet van ieder moment. De warmte van de mensen is inspirerend.”

Dit jaar zou ze ook haar tienjarig jubileum vieren met fans en collega’s, maar ook dat ging door corona niet door. Volgend jaar kan het hopelijk wel. Planning is in de Kentering in Rosmalen. Daarover zal ze later meer bekend maken. Maar zondag kan ze al een aanzet geven in het Burgemeester van Zwietenpark.

Yosee: “Ik hoop op mooi weer natuurlijk, een mooie setting en sfeer. Zelf sta ik er als oud-Maaspoorter heel positief in. Ik heb er altijd een beetje spijt van gehad dat ik hier ben vertrokken. Nog altijd beetje weemoed naar de Maaspoort, al ben ik nu ook heel erg gelukkig op Oost waar ik ook ben opgegroeid. Natuurlijk kom ik wel vaker in de Maaspoort, maar juist hier mijn eerste openbare optreden geven sinds het begin van de coronacrisis is wel bijzonder hoor.  Dat maakt best iets los bij mij.”

En hoeveel mensen gaan er bij zijn? “Ik laat me verrassen. Voldoende voor een leuke middag hoop ik. Maar we moeten met zijn allen wel de regels in acht nemen. Dat is erg belangrijk. Voorzichtig zijn. Met zijn allen. En of er nou 50 tot 60 mensen zijn of vijfduizend. Dat maakt me eerlijk gezegd niets uit. Het contact met de mensen is er altijd en daar doe je het ook voor.”

Programma en coronaregels
Yosee is zondagmiddag van 14:30 uur tot 15:30 uur te bewonderen in het Burgemeester van Zwietenpark op het schiereiland Bastion in het oostelijke deel van het park. Een kleinschalig optreden. De toegang is gratis. Houd anderhalve meter afstand tot andere toeschouwers en volg de aanwijzingen op van de veldmanagers (in gele shirts) van de organisatie. Neem je eigen kleedje of stoeltje mee.